
www.dea.gov 

Kevin N. Nicholson, R.Ph., J.D. 

U.S. Department of Justice 
Drug Enforcement Administration 

8701 Morrissette D1ive 
Springfield, Virginia 22152 

NOV O ~ 2019 

Vice President, Public Policy and Regulatory Affairs 
National Association of Chain Drng Stores 
1776 Wilson Boulevard 
Suite 200 
Arlington, Virginia 22209 

Dear Mr. Nicholson: 

This is in response to your letter dated July 12, 2019, to the Drug Enforcement Administration 
(DEA), where you asked the DEA to clarify its position on whether the Depmiment of Justice and/or 
the DEA has a medical position on the medical basis of specific prescription dmg therapies. The 
DEA appreciates the opportunity to address your letter. Identical responses have been sent to Mr. 
Menighan and Ms. Hauser, co-signers of your original inquiry to the DEA. 

The DEA may only address its position based on the auth01ity granted by the Controlled 
Substances Act (CSA) and its implementing regulations. As a general matter, it has been the DEA's 
longstanding policy not to provide legal advice to private parties. In that vein, we can provide the 
following general information. Please be advised that this is not meant to be an exhaustive list of 
every stah1tory provision or regulation that might apply to your inquiry. 

The CSA established a closed system of distribution with built-in checks and balances to ensure 
appropriate medical care and to maintain the integrity of the system through an accountability 
process. One of the most impmiant principles underlying the CSA and its implementing regulations 
is that to be valid every prescription for a controlled substance must be based on a detennination by 
an individual practitioner that the dispensing of controlled substances is for a legitimate medical 
purpose in the usual course of professional practice. United States v. lvloore, 423 US. 122 (1975) 
and Title 21, Code of Federal Regulations, Section 1306.04(a) (21 C.F.R. § 1306.04(a)). Federal 
regulations do not define the tenn legitimate medical purpose nor do they set forth the standards of 
medical practice. It is up to each DEA-registered practitioner to treat a patient according to his or 
her professional medical judgement, as long as it is generally recognized and accepted in the United 
States. Although the DEA is the agency responsible for administering the CSA, the DEA does not 
act as the federal equivalent of a state medical board overseeing the general practice of medicine. 
The DEA lacks the authority to issue guidelines that constitute advice relating to the general practice 
of medicine. 

The DEA has not promulgated new regulations regarding the treatment of pain. Federal law and 
DEA regulations do not impose a specific quantitative minimum or maximum limit on the amount 
of medication that may be prescribed on a single prescription, or the duration of treatment intended 
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with the presc1ibed controlled substance. The DEA has consistently emphasized and supported the 
prescriptive authority of an individual practitioner under the CSA to administer, dispense, and 
prescribe controlled substances for the legitimate treatment of pain within acceptable medical 
standards. This is outlined in the DEA's policy statement published in the Federal Register (FR) on 
September 6, 2006, titled, Dispensing Controlled Substances for the Treatment of Pain, 71 FR 
52716. A copy is enclosed for your convenience, 

I tlust this letter adequately addresses your inquiry. For infonnation regarding the Diversion 
Control Division, please visit www.DEAdiversion.usdoj.gov. If you have any additional 
questions on this issue, or any other, please contact the Diversion Control Division Policy Section at 
(571) 362-3260, 

Enclosure 

Sincerely, 

t//Ac~l/;v (~-- .. 
Thomas W. Prevoznik 
Deputy Assistant Administrator 
Diversion Control Division 




